Kategorier
Bil

Vinterdäck – Guide för 2021

I Sverige är det lagstadgat att man ska ha vinterdäck på bilen under vinterhalvåret. I denna text tar vi upp anledningar till detta, samt en del annat som kan vara bra att veta om vinterdäck.

Lagen om vinterdäck

Enligt den svenska lagen ska fordon ha vinterdäck eller någonting likvärdigt som till exempel snökedjor eller sandspridare från den 1 december till 31 mars. Detta gäller om det är vinterväglag. Och detta gäller alla fordon som kör på svenska vägar, även de som är utlandsregistrerade.

Vinterväglag gäller när det finns frost, snö, is eller snömodd någonstans på vägen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag.

Det är heller inte tillåtet att köra med dubbdäck året om. Dubbdäck är tillåtet mellan 1 oktober och 15 april. Men om det skulle råda vinterväglag under någon annan tid, vilket mycket väl kan inträffa i norra delen av landet, är det tillåtet att använda dubbdäck även då.

Om man bryter mot bestämmelserna och kör utan vinterdäck på vintern får man böta 1200 kronor. Om man kör med dubbdäck på sommaren kostar det 500 kronor. Om däcken är för nedslitna och inte har ett tillräckligt mönsterdjup kostar detta 1200 kronor.

Olika typer av vinterdäck

Det finns i huvudsak två typer av vinterdäck som används i Sverige. De klassiska dubbdäcken har små metallpluppar som får ett bra grepp när det råder vinterväglaget. Dessa får också ett bra grepp på is. Det finns också odubbade vinterdäck, som också kallas friktionsdäck. Dessa fungerar bra i de flesta väglag, men kan få svårt att få ett bra grepp på is. I Sverige är det främst friktionsdäck av nordisk typ som används. Friktionsdäcken har ett mönster och ett gummi som gör att däcken får en högre friktion mot underlaget.

Det är viktigt att använda vinterdäck, inte bara för att undvika böter. Vinterdäcken har förutom sina eventuella dubbar eller annorlunda mönster också ett annat gummi som är anpassat för de lägre temperaturer som vintern innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *